Friday, February 20, 2009

Muga - Muga

Όποιος από σας σκάσει έστω και το παραμικρό γελάκι για το όνομα της μπάντας, θα βρει ατιμωτικό θάνατο απ' το σπαθί του σαμουράι, αφού τα πράματα κάθε άλλο παρά για γέλια είναι. Βλέπετε, οι γιαπωνεζόφιλοι συνήθως αναλώνονται σε artsy παπαριές, κι έτσι μοιραία χάνουν το νόημα που, ως γνωστόν, βρίσκεται στα hardcore, death και grind καταγώγια της σκηνής, απ' όπου προέκυψε κι αυτό εδώ το διαμαντάκι του 2001.

Ανακάλυψα το ντεμπούτο των Muga πριν καιρό, αφού μετά από αρκετό ψάξιμο είχα καταφέρει ν' ακούσω τη συλλογή "Japanese Assault" που είχε κυκλοφορήσει η Relapse, χάρη στην οποία ανακάλυψα και τους Swarrrm (άλλη πονεμένη ιστορία από κει...), και, μα τον Κουροσάβα, κάθε φορά που το βάζω να παίξει εκπλήσσομαι από την ενέργειά του και τη μουσική του αρτιότητα. Οι Muga είναι άτομα διαβασμένα, με υψηλή αισθητική και ταλέντο, που διακρίνονται στο πόσο εύστοχα συρράπτουν τις επιρροές τους που εκτείνονται σ' ένα, όχι ιδιαίτερα ευρύ, μα πρόσφορο για δημιουργία πεδίο. Κάνουν το χαβά τους με τις σκοτεινές μελωδίες των His Hero Is Gone και τα επικά, καλπάζοντα riffs των Catharsis και χρησιμοποιούν εναλλαγές διαβολεμένου d-beat με αργούς, πένθιμους ρυθμούς, κάνοντας το crust τους γλυκό σα μέλι, ενώ παραμένουν νευρώδεις και χωσιματίες. Η γιαπωνέζικη διαστροφή στις συνθέσεις είναι παρούσα, με αποτέλεσμα απόκοσμα vibes να συνοδεύουν κάθε στιγμή της ακρόασης του album, όσο κοίνα και να ακούγονται τα επιμέρους στοιχεία τους. Χαρακτηριστικά βροντερά σκασίματα, κλασσικομεταλάδικες ακουστικές τσόντες και φοβερός, καθαρός μα καθόλου φλώρικος, ήχος συμπληρώνουν την εικόνα του αποκαλυπτικού αυτού hardcore δίσκου, που κερδίζει επάξια τη θέση του ανάμεσα στο "Fifteen Counts Of Arson", το "Nightmares" και το "Samsara". Χωρίς ίχνος υπερβολής.

Να τονιστεί ότι τα φωνητικά είναι κάτι το απίστευτο, δύο διαφορετικές χροιές (αντρική και γυναικεία) και όχι απλά διαφορετικά ουρλιαχτά, αλληλοπλαισιώνονται άψογα, τραγουδώντας αποκλειστικά στα γιαπωνέζικα, τα οποία είναι και γαμώ τις γλώσσες για τέτοιες δουλειές. Ιδιαίτερα σε κάποια σημεία, η τύπισσα χώνεται τόσο άρρωστα που ανατριχιάζω.

Αν νιώθετε ότι η όλη φάση του neo-crust σας αφορά και έχετε χορτάσει Αμερικάνους, Ισπανούς και Σκανδιναβούς, τότε η ακρόαση του ντεμπούτου των Muga οφείλει να γίνει η επόμενη προτεραιότητά σας. Άντε και καλό καρναβάλι!

Download

Muga

Putrid Filth Conspiracy


PS: Για την ιστορία και τυχόν εδιαφερόμενους, η μπάντα κυκλοφόρησε πέρυσι το δεύτερο δίσκο της "There Is Nothing Eternal Exists" (δεν ξέρω κατά πόσο στέκει συντακτικά αυτός ο τίτλος) από την Darma Records, απ' τον οποίο δυστυχώς λείπει η τραγουδίστρια (ή ό,τι ήταν αυτό το πράγμα τελοσπάντων), ενώ είναι πιο αργός και περισσότερο πολύπλοκος και ακουστικός απ' το "Muga". Προτείνεται ανεπιφύλακτα επίσης.

No comments: