Wednesday, February 25, 2009

Kafka Prosess – Ingen Fattige, Ingen Rike

Το νορβηγικό hardcore γαμάει! Δεν ξέρω πώς στο διάολο το καταφέρνουν αυτοί οι Νορβηγοί, αλλά έχουν ένα ολότελα δικό τους στυλ που κάνει μπαμ από χιλιόμετρα. Πραγματικά δε μπορώ να το εξηγήσω. Μάλλον οφείλεται σε μια περίεργη χρήση της μελωδίας, ή στον τρόπο που συγχρονίζουν τις κιθάρες τους, τι να πω, το παίξιμό τους πάντως είναι αναγνωρίσιμο και μοναδικό, και αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει όλες τις νορβηγικές μπάντες που έχω ακούσει, ανεξαρτήτως εποχής που έδρασαν, από τους πρωτομάστορες Svart Framtid μέχρι τους πιο πρόσφατους Kolokol.

Οι Kafka Prosess δημιουργήθηκαν αμέσως μετά τη διάλυση των Svart Framtid με την προσθήκη του drummer των Bannlyst (επίσης μια από τις πρώτες σκανδιναβικές hardcore μπάντες) στα εναπομείναντα μέλη των δεύτερων, και μέσα στη σύντομη δίχρονη ζωή τους, ηχογράφησαν ένα demo, ένα split με τους Άγγλους Disorder (τον καιρό που είχαν εγκατασταθεί στη Νορβηγία) και κάποια κομμάτια για διάφορες συλλογές. Η Skuld Releases, λοιπόν, τα μάζεψε όλα αυτά, και το 2000 τα επανακυκλοφόρησε ως "Ingen Fattige, Ingen Rike" ("Ούτε φτωχός, ούτε πλούσιος").

Συνθετικά, οι Kafka Prosess συνέχισαν από κει ακριβώς που σταμάτησαν οι Svart Framtid και προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά στη διαμόρφωση της ηχητικής σφραγίδας της σκηνής. Με αμείωτη επιθετικότητα και ρυθμούς γρήγορους, αλλά και mid-tempo, στα τραγούδια τους, με φαρμακερά φωνητικά, με ευφυία στις εναλλαγές και στις δομές και με αυτές τις απίθανες καρανορβηγικές κιθάρες, έφτιαξαν μουσική σκοτεινή και επιβλητική που δεν τολμάω να συγκρίνω με οτιδήποτε άλλο παιζόταν τότε. Πολλά προσφέρει στην ατμόσφαιρα του δίσκου και η τελείως πρωτόγονη και σκατά παραγωγή που χαρίζει στις συνθέσεις των Kafka Prosess το απαραίτητο χύμα και βίαιο touch, συνθέσεις σκέτη περιπέτεια, όπου βασανιστικά, αργά περάσματα διαδέχονται κουλές ροκεντρολιές και τούμπαλιν, με απόλυτη φυσικότητα σε θέμα ροής. Φανταστικοί σε όλα τους, ακόμα και στους στίχους υποθέτω, τους οποίους δεν καταλαβαίνω, αφού ειναι στα νορβηγικά, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν τις πεποιθήσεις και το έργο των Svart Framtid και του υπόλοιπου συναφιού, μάλλον έχουμε να κάνουμε με επιθέση σε θρησκείες, κοινωνίες κλπ., σε μια χώρα και μια εποχή που τέτοιες επιθέσεις σήμαιναν ακόμα κάτι.

Τα βραχύβια συγκροτήματα είναι συνήθες φαινόμενο της νορβηγικής σκηνής και οι Kafka Prosess δεν ξεφεύγουν απ' τον κανόνα αφού, όπως αναφέρθηκε, διέλυσαν το 1987, δύο χρόνια μετά τη δημιουργία τους, λόγω διαφωνιών περί μελλοντικής μουσικής κατεύθυνσης της μπάντας. Ο τραγουδιστής Gunnar, και ιδιοκτήτης της πιο γνωστής νορβηγικής hardcore εταιρείας, X-Port Plater, συνέχισε με τους θεούς So Much Hate, ενώ τα υπόλοιπα μέλη σκόρπισαν σε διάφορες μπάντες, hardcore και μη. Παρόλαυτα πρόλαβαν να αφήσουν πίσω τους έργο αξιοζήλευτης ποιότητας και να μνημονεύονται σήμερα ως ένα απ' τα σημαντικότερα ονόματα που γέννησε η ευρωπαϊκή σκηνή. Λίγο φλώρικη πρόταση για τον επίλογο, αλλά έτσι είναι, παιδιά.

Download


Kafka Prosess

Skuld Releases

No comments: