Saturday, January 10, 2009

Μοving Targets - Brave Noise


Όλοι γνωρίζουμε την έντονη επιρροή που άσκησαν στα σχήματα της εποχής οι θρυλικοί Mιννεαπολίτες Husker Du. Μία επιρροή που διακρίνεται ακόμη και σήμερα σε σχήματα του αμιγώς punk/hardcore ήχου όπως οι Leatherface μα και σε άλλα ακόμη πιο ανορθόδοξα όπως οι σχετικά νεοσύστατοι noise popsters Parts & Labor. Ακόμη και τότε όμως, στην φαινομενική διάσπαση της σκηνής, πολλοί επέλεγαν τον θεωρητικά συμβατικό δρόμο της μελωδίας ξεχνώντας πως ότι φαίνεται απλό στην εφαρμογή, τυγχάνει να είναι δύσκολο στην πραγματοποίηση του. Kαι να που οι πρωτοποριακοί για την εποχή συναισθηματισμοί, μη χαρίζοντας στους Huskers το μαζικό breakthrough που επιζητούσαν, έθεσαν τις βάσεις της επιτυχίας για κάποιος μεταγενέστερους, alternative rock πλέον, και άκρως πετυχημένους (ειδικότερα στην δεκαετία του '90) μουσικούς όπως οι Soul Asylum,& οι Lemonheads. Δυστυχώς, ή ευτυχώς, ό δρόμος της επιτυχίας δεν ήταν για όλους στολισμένους με ροδοπέταλα.

Brave Noise λοιπόν.

Οι Moving Targets ηχογράφησαν τέσσερις δίσκους για λογαριασμό της επίσης Βοστονέζικης Taang. Το Brave Noise αποτελεί τον δεύτερο κατά σειρά και κατά την ταπεινή μου άποψη τον πλέον ολοκληρωμένο της μπάντας. Φυσικά η παράγραφος εισαγωγή δεν είναι διόλου τυχαία μιας και το εν λόγω άλμπουμ πατάει με το ένα πόδι στην πολυεθνική περιόδο των Μουld/Norton/Hart (λιγότερη περιπέτεια, ξεκάθαρη ωριμότητα;) και με το άλλο σε ένα μωσαικό αντικροούμενων επιρροών της τότε κολλεγιακής rock σκηνής. Για να αρχίσω και τους παραλληλισμούς, κάπως έτσι θα ακούγονταν οι Dinosaur Jr αν ηχογραφούσαν για την Simple Machines ή αν θέλετε να το χοντρύνουμε και λιγάκι, για την Βρετανική Creation. Bέβαια, δεδομένου του πρώιμου punk χαρακτήρα τους, μην εκπλαγείτε αν κανά δυό τραγούδια κουβαλάν την αύρα των Descendents (στα πιο μελωδικά τους, σαφώς σαφώς).

Συμπερασματικά το Brave noise είναι ένας συνολικά εξαιρετικός δίσκος που χάνει στα σημεία από αυτούς που πετύχαν την αναγνώριση. Παραμένει ένα ντοκουμέντο για μία εποχή που δείχνει να έχει ξεχαστεί προ πολλού, μία εποχή που το indie rock είχε ουσία τόσο εννοιολογικά όσο και επιγραμματικά. Νothing changes μας λένε, αλλά εμείς δεν τους πιστεύουμε!

(1989 - Taang! Records)

Download

Taang!

Moving Targets

No comments: